Försäkringskassan

Hejsan, hoppsan hoppas ni mår bra!

Nu har vi hunnit med ganska många inlägg i utmattningsserien. Vi har berört grundläggande fakta om utmattningssyndrom, min uppbyggnadsperiod av sjukdomen, mina erfarenheter av den akuta fasen, mina erfarenheter av återhämtningsfasen, svårigheter med återgång i arbetet efter en utmattning och hur jag hanterade mina jobbiga känslor efter utmattningen. I de kommande inläggen tänkte jag gå in på några fler praktiska tips till dig som misstänker att du lider av långvarig stress och är på väg mot en utmattning eller till dig som är utmattad. Det här är olika saker i min vardag som hjälpte mig under olika stadier av min utmattning. Förhoppningsvis kan det hjälpa er som är mitt inne i det och era anhöriga runt om kring er. Om du missat något av ovan nämnda inlägg i utmattningsserien finns alla under kategorin utmattning på bloggsidan.

Men nu hoppar vi in i dagens inlägg! 

I dagens inlägg vill jag dela med mig av mina erfarenheter av att ansöka om sjukpenning och om kontakt med Försäkringskassan. När jag blev sjuk upplevde jag det som en stor källa till stress att förstå hur man skulle gå till väga för att ansöka om sjukpenning, vad det fanns för regler och rätta sig efter och även hur jag skulle ta mig an den kontinuerliga kontakten under min långvariga sjukskrivning. 

Du har rätt till sjukpenning om du inte längre kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk, om du får ett inkomstbortfall och om du är försäkrad i Sverige. Dem första två veckorna av din sjukskrivning betalar oftast din arbetsgivare sjuklön i stället för din vanliga lön. Du har rätt till sjuklön om din arbetsförmåga är nedsatt på grund av din sjukdom och det är även arbetsgivaren som gör den bedömningen. Om du inte har rätt till sjuklön av din arbetsgivare kan du söka sjuklön dem två första veckorna av Försäkringskassan (Forsakringskassan.se, 2022). 

Om man som jag blir sjuk en längre tid ska man få en egen handläggare som ska hjälpa till med frågor som rör sjukpenning och planering av återgång till arbetet. Däremot hade jag otur och mitt ärende var länge utan en handläggare. När jag sedan fick en handläggare hade jag endast kontakt med honom under två tillfällen före han blev frånvarande på grund av sjukdom och jag under en längre period hade kontakt med flera olika handläggare vilket resulterade i en del missförstånd, brist på information och fördröjning i mitt ärende. Men efter ca 13 månader som sjukskriven fick jag till slut en egen handläggare.

Om du är osäker och känner dig förvirrad över hur du ska gå till väga under sjukpenning perioden kan du fråga din läkare, eller din handläggare på Försäkringskassan, eller din arbetsgivare eller kolla på Försäkringskassans hemsida. Tyvärr är det är en djungel att nästla sig igenom när man är i processen att ansöka om sjukpenning och det kan kännas ännu svårare när man dessutom är sjuk. Men försök att inte stressa upp dig eller oroa dig för mycket. Du behöver all din energi för att bli frisk. 

På Försäkringskassans hemsida finns det mer information kring hur mycket ersättning du kan få i sjukpenning och sjuklön. Men generellt brukar det vara ungefär 80 % av din lön. 

Det kan också vara viktigt att komma ihåg att Försäkringskassans uppgift är att bedöma din arbetsförmåga och inte din sjukdom. Det är läkarens ansvar. Dem första 90-dagarna som sjuk har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete, eller något annat tillfälligt arbete på din nuvarande arbetsplats. Efter 90 dagar har passerat har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på din nuvarande arbetsplats. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden d.v.s. om Försäkringskassan gör bedömningen att du skulle kunna utföra något annat arbete på en annan arbetsplats kan du bli nekad rätt till fortsatt sjukpenning (Forsakringskassan.se, 2022). 

Just det här villkoret blev väldigt stressande för mig i mitt sjukpenningärende. I och med att jag inte hade en egen handläggare och hade haft kontakt med flera olika handläggare hade jag missförstått att jag efter en viss period som sjukskriven behövde göra en ny ansökning för att ha fortsatt rätt till sjukpenning, där det tydligt framgick att jag inte kunde utföra något annat jobb på arbetsmarknaden. Därför uteblev min sjukpenning under drygt 2 månader innan missförstånden var lösta, den kompletterande ansökan var skickad och handläggarna hade fattat ett nytt beslut. Nu gick det ändå bra i slutändan då både min arbetsgivare och läkare hjälpte mig att förmedla min situation och arbetsförmåga till Försäkringskassan, men det skapade väldigt mycket onödig stress för mig och det blev en ekonomisk påfrestning under den perioden.


Checklista som du kan använda när du ska ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan:

  • Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till din arbetsgivare

  • Efter 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Du kan logga in på dina sidor på Försäkringskassans hemsida för att se att din arbetsgivare har sjukanmält dig.

  • Du ansöker om sjukpenning på min sida på Försäkringskassans hemsida. Du måste vara sjukanmäld av din arbetsgivare för att kunna ansöka om sjukpenning.

  • Du eller din läkare skickar in ett läkarintyg till Försäkringskassan. Min erfarenhet är att läkaren skickar intyget digitalt. Men min erfarenhet är att man kan behöva påminna läkaren och även dubbelkolla under mina sidor på Försäkringskassans hemsida att dem mottagit läkarintyget. Du kan skicka in läkarintyget per post eller via mina intyg på 1177 vårdguiden.

  • Du får första utbetalningen när Försäkringskassan är klar med handläggningen av ditt ärende. Handläggningen kan ta upp till 30 dagar om din ansökan är komplett. Efter din första utbetalning sker utbetalningarna månadsvis.

  • Du får ca 80% av din lön i sjukpenning. Om du vill veta exakt hur mycket du kan få kan du räkna ut din sjukpenning med hjälp av verktyget ersättningskollen på Försäkringskassans hemsida.

  • Du kan se dina preliminära utbetalningar på mina sidor på Försäkringskassans hemsida när Försäkringskassan har handlagt din ansökan, men utbetalnings syns först 1 bankdag före pengarna betalas ut.

  • Om du behöver förlänga din sjukskrivning måste du eller din läkare skicka in ett nytt läkarintyg. Även om du av någon anledning vill ändra omfattning på din sjukpenning t.ex om du bedömer att du är redo att börja jobba heltid igen, måste du meddela försäkringskassan om detta. Det kan du göra via mina sidor.

  • Om du vill avsluta din sjukpenning helt före det att sjukskrivningstiden har gått ut måste du även meddela detta via mina sidor.

  • Om du är sjukskriven en längre tid ska du bli tilldelad en egen handläggare som ska hjälpa dig med allt som rör din sjukpenning och även hjälpa dig att planera för din återgång i arbetet.

  • Dem första 90 dagarna av din sjukpenning: du har rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete eller något annat tillfälligt arbete på din nuvarande arbetsplats.

  • Efter 90 dagar av din sjukskrivning: du har rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på din nuvarande arbetsplats. Om du skulle vilja söka ett annat arbete under den här perioden har du rätt till bibehållen sjukpenning. Försäkringskassan kan även erbjuda dig ett möte med Arbetsförmedlingen som kan ge dig stöd i ditt sökande.

  • Efter 180 dagar av din sjukskrivning: du har rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden. Men det finns några undantagssituationer där din arbetsförmåga fortsatta kan bedömas i förhållande till något arbete på din nuvarande arbetsplats även efter dag 180 av din sjukskrivning. Om du vill läsa mer om detta, kolla rehabiliteringskedjan på Försäkringskassans hemsida.

  • Efter 1 år av sjukskrivning: du behöver nu göra en ny ansökan om sjukpenning. Du kan antingen ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå (ca 75% av din sjukpenninggrundande inkomst) eller sjukpenning på normal nivå (ca 80% av din sjukpenninggrundande inkomst). Du har rätt till sjukpenning på normalnivå om din sjukdom klassas som allvarlig sjukdom enligt Socialstyrelsens kriterier. Du kan läsa mer om kriterierna för allvarlig sjukdom på Socialstyrelsens hemsida:
    https://roi.socialstyrelsen.se/fmb/om-forsakringsmedicinskt-beslutsstod/kriterier-for-allvarlig-sjukdom

  • Om du skulle behöva extra stöd för att kunna komma tillbaka till ditt arbete så ska din arbetsgivare hjälpa dig med till exempel kortare arbetsdagar eller andra arbetsuppgifter. Arbetsanpassningar kan vara antingen tillfälliga eller permanenta.

  • Om du inte kan gå tillbaka till ditt nuvarande arbete på grund av din sjukdom kan Försäkringskassan hjälpa dig att få rehabilitering från arbetsförmedlingen. Rehabiliteringen kan vara yrkesvägledning eller arbetsträning och under den rehabiliteringsperioden kan du få en rehabiliteringspenning som motsvarar din sjukpenning.

    All information i checklistan kan du även hitta på Försäkringskassans hemsida:

    https://www.forsakringskassan.se/privatperson/sjuk/anstalld/sjukpenning-for-anstallda 


Den här videon sammarfattar ganska bra hur du gör för att ansöka om sjukpenning (Forsakringskassan.se, 2022).

Men kom ihåg, fråga om du är osäker. Både din läkare, arbetsgivare, handläggare på Försäkringskassan ska informera dig vad som gäller och informationen på Försäkringskassans hemsida kan hjälpa dig att komma vidare. Syftet med systemet är att hjälpa dig som sjuk och ge dig goda förutsättningar för att bli frisk och kunna återgå till arbete. 

Nästa inlägg kommer handla om praktiska tips med fokus arbetsrelateradstress.

Ta hand om er! ❤

/ Emelie

Referenser:

Forsakringskassan.se. (2022). Sjukpenning för anställda. [online] Tillgänglig via: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/anstalld/sjukpenning  [Hämtad 7 Maj 2022].

Föregående
Föregående

Arbetsrelaterad stress

Nästa
Nästa

Hantera jobbiga känslor